Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wieniec z morelami"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 311
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1143
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 163
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 311
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1143
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 163
Składniki
Mleko lekko podgrzej. Świeże drożdże rozdrobnij palcami, wsyp do miseczki. Dodaj łyżkę cukru, utrzyj. Zalej ciepłym mlekiem. Dodaj pół porcji przesianej mąki, wymieszaj, a potem odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Żółtka utrzyj z resztą cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodaj rozpuszczone i przestudzone masło, utrzyj. Wsyp resztę przesianej mąki. Na koniec dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkuj na placek o wymiarach 40 cm na 24 cm. Potnij na 3 długie pasy. Posyp je pośrodku posiekanymi drobno suszonymi morelami oraz rodzynkami.
Pasy zroluj tak, by przykryć znajdujące się na nich owoce, a następnie zapleć z nich warkocz. Okrągłą formę natłuść. Ułóż warkocz, formując wieniec. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp siekanymi orzechami. Piecz ok. 40 min w 180 st.Źródło: Świat kobiety