Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Warzywna zapiekanka"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 21
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 317
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1159
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 185
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 21
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 317
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1159
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 185
Składniki
Ziemniaki obrać, gotować 15--20 minut w posolonym wrzątku. Marchewki obrać, pokroić w kosteczkę. Łodygi selera naciowego oczyścić, pokroić na kawałeczki. W rondelku rozgrzać masło. Wrzucić marchewkę i selera. Smażyć około 5 minut, mieszając. Dołożyć mięso mielone.
Smażyć dalej na dużym płomieniu, aż ładnie się zrumieni. Wówczas oprószyć całość solą i pieprzem. Dodać koncentrat pomidorowy i pomidorowy sok. Wymieszać. Gotować jeszcze około 5 minut. Pod koniec zagęścić mięsny sos zasmażką błyskawiczną. Szałwię opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek, grubo je posiekać i wrzucić do sosu.
Ziemniaki odcedzić, przełożyć do żaroodpornej formy. Zalać przygotowanym sosem. Ser mozzarella odcedzić z zalewy i pokroić w plasterki. Ułożyć na wierzchu zapiekanki.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 15 minut. Przed podaniem zapiekankę udekorować listkami szałwii i selera naciowego.
Czas przygotowania: około 45 minutŹródło: Życie na gorąco