Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szampańskie lody z brzoskwiń"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 44
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 328
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1173
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 44
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 328
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1173
Składniki
Brzoskwinie dokładnie umyj, osusz. Jedną brzoskwinię odłóż do dekoracji, pozostałe sparz wrzątkiem i obierz ze skórki nad miską, aby nie stracić ani kropli soku. Zmiksuj blenderem miąższ pozbawiony pestek z cukrem na gładkie piure lub przetrzyj przez gęste sito. Następnie dodaj szampan, sok z cytryny oraz z pomarańczy i wszystko dokładnie wymieszaj.
Masę brzoskwiniową przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażarki na godzinę. Gdy przy ściankach naczynia masa zacznie zamarzać, przełóż ją do miski i wymieszaj widelcem (lub mikserem). Ponownie wstaw do zamrażarki. Czynności te powtarzaj kilka razy. Jeśli lody mają być przechowywane dłużej, przykryj pojemnik pokrywką.
Do wysokiego naczynia wlej dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę i ubijaj kilka minut na sztywno mikserem na średnich obrotach. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder.
Lody przełóż do pucharków lub miseczek. Udekoruj cząstkami świeżych brzoskwiń, bitą śmietaną oraz listkami mięty lub melisy.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 150 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie