Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Strucla makowa na śmietanie"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 37
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 327
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1169
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 37
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 327
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1169
Składniki
Ciasto: drożdże rozetrzyj z cukrami i wymieszaj ze śmietaną. Mąkę przesiej, dodaj masło, drożdże z cukrami, żółtka i jajka. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
Masa: mleko podgrzej, zalej mak, odstaw do ostygnięcia. Mak osącz, zmiel dwukrotnie. Drożdże rozetrzyj z cukrem i połącz z makiem. Dołóż resztę składników, wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto wyrabiaj, aż zacznie odchodzić od ręki. Podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj, posmaruj masą makową i zwiń jak roladę. Przełóż na blaszkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 40°C. Po 30 min zwiększ temperaturę do 180°C i piecz ok. 50 minut. Cukier puder utrzyj z wrzątkiem, polej ciasto. Udekoruj owocami.Źródło: Naj