Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetna alternatywa dla tradycyjnych pączków, a Ttłusty Czwartek tuż, tuż...
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 21
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 316
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1156
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 182
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 21
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 316
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1156
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 182
Składniki
Drożdże rozetrzeć z łyżką mąki i cukru, dodając troszeczkę letniego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Resztę mąki wymieszać z cukrem,mlekiem. jajkiem., rozczynem i stopionym masłe. Na koniec mieszania dodać spirytus, sok i otartą skórkę z cytryny. Ciasto dobrze wyrobić.Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość 1/2 cm. Szklanką wykrawać krążki, a małym kieliszkiem dziurki. Pozostawić jeszcze chwilę do wyrośnięcia.
W tym czasie w płaskim naczyniu rozgrzać tłuszcz Aby sprawdzić, czy tłuszcz jest wystarczająco rozgrzany należy wrzucić kawałek ciasta - powinno szybko wypłynąć. Oponki smażyć na złoty kolor z obu stron. Wyjąć z tłuszczu i położyć na papierowy ręcznik. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem. Życzę SMACZNEGO zajadania!
Z podanych proporcji mnie wyszło 30 oponek.