Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Przystawka z groszku i kurczaka"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 41
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 327
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1170
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 41
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 327
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1170
Składniki
Groszek rozmroź. Opłucz pietruszkę i oberwij listki. Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Ok. 2/3 groszku i pietruszkę drobno zmiksuj, dodaj żółtka i starty drobno parmezan. Z białek ubij sztywną pianę.
Mięso z kurczaka umyj, osusz, pokrój w większe kawałki i dodaj do farszu. Posól i dopraw pieprzem. Pod koniec dodaj pianę z białek i resztę groszku. Dno i boki brytfanny wyłóż plastrami bekonu, poukładaj na nim przygotowany farsz i wygładź powierzchnię.
Włóż brytfannę do kąpieli wodnej (większego naczynia żaroodpornego z wodą) i wstaw do piekarnika. Piecz 50 min w 180°C. Wyjmij formę z piekarnika. Poczekaj, aż terina wystygnie i dopiero wtedy pokrój ją w plastry. Ułóż na półmisku i udekoruj groszkiem, pomidorkami oraz sałatą.Źródło: TV14