Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pomarańczowe muffinki"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 16
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 307
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1135
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 156
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 16
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 307
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1135
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 156
Składniki
Wymieszaj dokładnie wszystkie suche : mąkę, cukier, sól, sodę oraz proszek do pieczenia. Następnie dodaj do nich sok pomarańczowy, jajka, stopione ostudzone masło oraz skórkę pomarańczową (opcjonalnie aromat pomarańczowy). Ponownie wszystko razem krótko wymieszaj (najlepiej robić to łyżką).
Ciastem napełnij foremki na muffinki wyłożone papilotkami. Piecz 25 min w temp. 180 st.
Formę z babeczkami wyjmij na bufet. Po 10 minutach muffinki wyciągnij razem z papilotkami i ustaw je na kratce kuchennej, by całkiem wystygły i odparowały.
Pomarańczę sparz, wytrzyj papierowym ręcznikiem. Zetrzyj z niej skórkę (albo zeskrob paseczki specjalnym nożykiem). Z połowy owocu wyciśnij sok. Odsyp czubatą łyżkę cukru pudru. Resztę utrzyj z sokiem z pomarańczy na gładki lukier. Posmaruj nim wystudzone babeczki i posyp je skórką pomarańczową. Gdy lukier całkiem zastygnie, muffinki oprósz odsypanym cukrem pudrem.Źródło: Tina