Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placki ziemniaczane z pieczarkami"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 28
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 321
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1160
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 192
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 28
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 321
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1160
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 192
Składniki
Ziemniaki obieram, myję, ścieram na tarce o małych otworkach razem z obraną cebulą. Odlewam nadmiar soku, który się wytworzył. Do startych warzyw dodaję jajko oraz mąkę. Wszystko przyprawiam solą oraz pieprzem, starannie mieszam ciasto. Na patelni rozgrzewam olej. Nakładam ciasto, formując dość spore placki (powinny wyjść 4 sztuki). Smażę je na złoto z obu stron.
Boczek kroję w niewielkie paski. Przesmażam je na półchrupiąco na patelni. Dodaję pokrojone w plastry pieczarki oraz pokrojoną w plasterki papryczkę pepperoni. Smażę, mieszając. Gdy zmiękną, dodaję keczup. Potrawkę przyprawiam, mieszam z posiekaną natką.
Blaszkę z piekarnika wykładam folią aluminiową. Kładę na niej placki. Na każdym rozkładam porcję potrawki. Posypuję częścią startego sera. Placki składam na pół, posypuję resztą sera. Zapiekam 10min w 180 st.
Porcja zawiera ok. 430 kcal.
Porcja kosztuje ok. 3 zł.
ok. 50 min.Źródło: Tina