Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Piegusek z pomarańczami"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 47
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 333
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1184
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 47
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 333
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1184
Składniki
Natłuść formę do babki. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
Wsyp mak do mleka, odstaw na 10 minut, następnie ubij mikserem z rozpuszczonym masłem, cukrem, jajkami, mąką, proszkiem do pieczenia, skórką pomarańczową i sokiem. Przełóż do formy.
Piecz ok. 45 minut. Pozostaw w formie 10 minut, potem wyjmij i ostudź. Polej syropem pomarańczowym (przepis poniżej).
Syrop pomarańczowy
Jeden owoc pokrój, z drugiego wyciśnij sok. Dodaj trochę wody (potrzebujesz 3/4 szklanki płynu) i cukier. Podgrzewaj ok. 5 minut, dodaj pomarańczę i duś 3-5 minut, aż płyn zacznie gęstnieć. Polej ciasto gorącym syropem.Źródło: Olivia