Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Orzechowe ruloniki"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 44
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 328
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1173
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 44
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 328
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1173
Składniki
Posiekaj drobno orzeszki laskowe. Białka ubij na sztywno. Dalej ubijając, dosypuj cukier kryształ. Następnie dodaj mąkę i orzeszki. Ciasto rozsmaruj na pokrytej pergaminem blasze (40 na 30 cm). Piecz około 10 minut w 200 st.
Upieczone ciasto przełóż na czysty papier, schłodź, oderwij pergamin. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem, sokiem z 1 pomarańczy i cukrem waniliowym. Zimne ciasto posmaruj dżemem oraz masą maślaną. Przekrój na 2 wąskie płaty (40 na 15 cm). Zroluj je (za pomocą papieru do pieczenia) wzdłuż dłuższych boków. Schłódź.
Roladki pokrój na ruloniki o długości ok. 6 cm. Polej rozpuszczoną polewą i ozdób kawałkami pomarańczy.
Czas 60 min; porcja – 210 kcal, cena 1,10 zł.Źródło: Świat kobiety