Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Mus z dyni i śmietanki"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 44
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 328
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1175
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 44
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 328
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1175
Składniki
Dynię myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy włókna oraz pestki. Miąższ gotujemy na parze, aż zmięknie. Następnie ucieramy go blenderem na gładką masę. Pomarańcze myjemy, sparzamy wrzątkiem i na drobnej tarce ścieramy z nich skórkę. Do zmiksowanej dyni dodajemy alkohol (w wersji dla dzieci zastępujemy go sokiem pomarańczowym), miód, cynamon oraz skórkę z pomarańczy. Wszystko razem mieszamy łyżką i wstawiamy do lodówki.
Ubijamy śmietankę. Gdy będzie już sztywna, dodajemy do niej serek mascarpone. Dokładnie mieszamy. Dodatek serka mascarpone nie jest konieczny, ale poprawia on sztywność śmietanki. Podobny efekt można uzyskać, dodając do niej trochę rozpuszczonej żelatyny.
Łączymy obydwie masy i schładzamy przez ok. 3 godz. w lodówce. Podajemy w ozdobnych pucharkach. Wierzch deseru możemy posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy (opis jak ją zrobić, jest w przepisie na tej stronie – na dżem z dyni i pomarańczy).
(bez czasu chłodzenia): 30 minut; Porcja: 315 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie