Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mus poziomkowy"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 313
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1151
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 166
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 313
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1151
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 166
Składniki
Poziomki przebrać, opłukać pod bieżącą wodą, starannie osączyć. Dwie łyżki odłożyć do dekoracji, resztę przetrzeć przez sito i wstawić do lodówki na godzinę.
Żelatynę dokładnie rozpuścić w 80 ml gorącej wody i ostudzić. Żółtka utrzeć z 6 łyżkami cukru na gładką masę. Białka ze szczyptą soli ubić sztywną pianę.
Do przetartych poziomek dodawać po łyżce piany z białek, delikatnie mieszać. Następnie dodać żółtka z cukrem i rozpuszczoną, schłodzoną żelatynę. Ubijać wszystko tak długo, aż mus zgęstnieje.
Śmietankę ubić z pozostałym cukrem. Gotowy mus przełożyć do salaterek. Udekorować bitą śmietaną i poziomkami. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Zamiast przecierać poziomki przez sito, można zmiksować je w blenderze albo... ugnieść widelcem!Źródło: Twoje Imperium