Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Limonkowa galaretka z pianką"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 28
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 321
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1160
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 192
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 28
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 321
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1160
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 192
Składniki
Namocz w odrobinie letniej wody 2 listki żelatyny. W rondelku zagotuj 100 ml wody. Wsyp cukier oraz skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Doprowadź do wrzenia.
Sparz jedną limonkę. Skrój z niej skórkę, posiekaj w cienkie paski. Dodaj do rondla razem z wyciśniętym sokiem. Do gorącego płynu włóż namoczoną żelatynę. Mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Galaretkę rozlej do szklaneczek, schłodź. Odstaw do lodówki do stężenia.
Namocz resztę żelatyny. Mleczko kokosowe zagotuj razem z mlekiem skondensowanym, dodaj żelatynę, rozpuść i ostudź. Kremówkę ubij na sztywno, połącz z masą mleczną i likierem. Rozłóż na stężałą galaretkę.
Czas ok. 45 min; porcja – 290 kcal, cena 2 zł.Źródło: Świat kobiety