Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kulebiak ryżowy"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 314
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1153
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 177
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 314
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1153
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 177
Składniki
Drożdże pokrusz, ut rzyj z łyżeczką mąki i cukru oraz odrobiną letniego mleka. Przygotowany zaczyn odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę przesiej ze szczyptą soli, dodaj wyrośnięty zaczyn i resztę letniego mleka. Wbij dwa jajka. Na koniec dodaj rozpuszczone i przestudzone masło lub margarynę. Starannie wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
Ryż ugotuj na sypko ze sporą szczyptą soli oraz curry. Obraną cebulę posiekaj, przesmaż na oleju. Dodaj do ryżu razem z posiekaną natką. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Pozostałe jajka ugotuj na twardo, posiekaj. Makrele wyfiletuj, rozdrobnij.
Ciasto rozwałkuj na prostokąt. Układaj warstwami wędzoną rybę, posiekane jajka oraz masę ryżową. Zwiń kulebiak, nadając mu podłużny kształt. Ułóż na blasze, a gdy wyrośnie, piecz około 60 min w 180 st.
porcji, czas ok. 120 min; porcja – 370 kcal, cena 2 złŹródło: Świat kobiety