Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Karkówka pieczona w ziołach"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 313
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1153
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 166
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 313
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1153
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 166
Składniki
Karkówkę umyć i osuszyć, lekko ponacinać w kratkę. Suszony majeranek i miętę wymieszać z łyżką oliwy, solą i pieprzem, natrzeć starannie mięso. Owinąć w folię spożywczą, pozostawić w chłodnym miejscu na co najmniej na 2 godziny.
Oliwę rozgrzać na patelni, po chwili dodać masło. Karkówkę obsmażyć ze wszystkich stron po kilka minut (powinna być lekko zrumieniona). Przełożyć do brytfanny, podlać kilkoma łyżkami ciepłej wody, piec 90 minut w temp. 200°C.
Pokroić mięso w grube plastry, podlać wytopionym sosem i zostawić w piekarniku jeszcze na 10-15 minut. Przełożyć na półmisek, polać sosem, udekorować listkami świeżej mięty, estragonu i tymianku. Można podawać na ciepło lub na zimno.Źródło: Twoje Imperium