Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Fasola po żmudzku"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 30
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 322
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1164
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 202
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 30
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 322
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1164
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 202
Składniki
Fasolę opłukuję na sitku, przesypuję do garnka i zalewam zimną wodą. Ganek przykrywam i odstawiam na całą noc. Następnego dnia fasolę odcedzam, ponownie opłukuję na sitku. Wsypuję do garnka, wlewam mleko. Gotuję na bardzo wolnym ogniu, aż ziarenka zrobią się miękkie. Marchewki obieram, płuczę i gotuję do miękkości w posolonej wodzi. Ścieram je na tarce o dużych otworkach.
Fasolę odcedzam. Dodaję do niej śmietanę, marchewkę oraz masło. Przyprawiam solą i kminkiem, duszę na wolnym ogniu przez kilka minut. Pietruszkę opłukuję, siekam, mieszam z fasolą.
Porcja zawiera ok. 620 kcal. Porcja kosztuje ok. 2,60 zł. : ok. 80 min + moczenie fasoli.Źródło: Tina