Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Dyniowiec pod kołderką z jabłek"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 47
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 333
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1184
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 47
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 333
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1184
Składniki
Mąki przesiej z proszkiem, sodą, cynamonem i solą. Jajka ubij na puszystą masę. Miksując, dodawaj po łyżce cukru. Na końcu wsyp przesiane mąki, dodaj dynię i olej, delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej pergaminem i wyrównaj wierzch.
Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w poprzek na plasterki. Zagotuj 2/3 szklanki wody z miodem i cukrem. Do wrzątku wkładaj po kilka plasterków jabłek i krótko obgotowuj. Układaj od razu na cieście. Do syropu wrzuć płatki i posiekane orzeszki. Wymieszaj i polej ciasto.
Placek wstaw do nagrzanego piekarnika piecz około 40 minut. w 180 °C. Jeśli wierzch za bardzo się zrumieni, przykryj ciasto papierem do pieczenia, ale zdejmij go kilka minut przed końcem. Podawaj np. z lodami lub z kleksem śmietany ubitej z kilkoma kroplami esencji waniliowej.Źródło: Naj