Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 41
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 327
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1170
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 41
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 327
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1170
Składniki
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i pół szklanki mleka. Odstawić na 10 min.
Stopić masło i ostudzić.
Przesiać mąkę, dodać żółtka, resztę cukru i mleka, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wlać wyrośnięte drożdże. Wyrobić wlewając pod koniec masło. Wyrobić ponownie i odstawić na 30 min.
Następnie ciasto jeszcze raz wyrobić i rwać okrągłe kuleczki formując na kształt bułeczki :-) Ciasto jest dość "mokre" i przykleja się do rąk, ale ja moczę ręce w wodzie wtedy lepiej to idzie :-)
Drożdżówki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i odstawić na 15 min (żeby podrosły). Można je posmarować rozmąconym jajkiem. Na drożdżówki nakładać jagody (ja lekko je dociskałam,żeby nie pospadały), można też nałożyć kruszonkę (KRUSZONKA: ok.100g masła, 7-8 łyżek mąki, 3 łyżki cukru)
Piec ok.20-25 min. w 180 stopniach.
Po upieczeniu można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO:-)