Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Norweski deser w wersji z malinami
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1113
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 150
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 246
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1113
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 150
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 246
Składniki
Maliny przełożyć do rondelka z grubym dnem, zasypać cukrem pudrem (50g) i podgrzać, aż maliny się rozpadną (nie muszą rozgotować się całkowicie, dobrze, gdy zostają mniejsze lub większe części). Odstawić do wystudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem (50g). Herbatniki przełożyć do foliowej torebki i parę razy potraktować tłuczkiem do mięsa albo wałkiem. Pokruszone herbatniki podprażyć chwilę! na suchej patelni, aż zaczną intensywnie pachnieć. Przestudzić.
Do wysokich szklanek nakładać warstwami: herbatniki, maliny, bitą śmietanę, herbatniki, maliny, bitą śmietanę. Udekorować płatkami migdałów, listkami mięty i malinami. Schłodzić przed podaniem.
ps. Nigdy nie było mi dane sprawdzić, bo deser znikał od razu gdy się pojawił, ale na drugi dzień smakuje chyba jeszcze lepiej! Śmietana jest wtedy bardziej gęsta, herbatniki delikatnie nasiąkają malinami :) Polecam, o ile wytrzymacie do następnego dnia!