Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Deser pomarańczowy"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 37
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 327
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1169
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 37
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 327
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1169
Składniki
Mleko wlej do rondla. Przetnij laskę wanilii wzdłuż i wyjmij wszystkie ziarenka, wrzuć je do mleka razem z laską waniliową. Podgrzewaj na małym ogniu.
Żelatynę namocz w małej ilości zimnej wody. Żółtka połącz w garnku z cukrem, ucieraj do białości. Dodawaj stopniowo gorące mleko (usuń wanilię), cały czas mieszając powstający krem.
Garnek z masą mleczno-jajeczną postaw ponownie na małym ogniu. Mieszając, podgrzewaj. Gdy krem zgęstnieje i zacznie kleić się do łyżki, zdejmij garnek z kuchenki.
Namoczoną żelatynę rozpuść w ciepłym jeszcze kremie, dokładnie wymieszaj. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawaj skórkę oraz sok ze sparzonej pomarańczy. Wymieszaj z przestudzonym kremem. Rozłóż deser do czterech pucharków (lub słoiczków). Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
porcje, czas ok. 30 min; porcja – 260 kcal, cena 2 zł.
Bardziej kwaskowy deser zrobisz, dodając skórkę i sok z cy- tryny.Źródło: Świat kobiety