Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Deser ajerkoniakowy z truskawkami"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 313
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1153
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 171
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 313
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1153
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 171
Składniki
ok. 25 minut
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie ucierać mikserem przez 5 minut. Kiedy masa będzie już puszysta i jasnokremowa, małymi porcjami dolewać ajerkoniak. Białka i śmietanę ubić, osobno, na sztywno.
Pianę z białek o bitą śmietanę delikatnie połączyć z masą żółtkową. Masę rozlać do 4 foremek o pojemności około 150 ml. Deser wstawić do zamrażalnika – przynajmniej na 4 godziny.
Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, owoce pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć je na talerzykach tak, aby lekko zachodziły na siebie. Schłodzony deser lodowy ostrożnie oddzielić nożem od brzegów foremek.
Foremki włożyć na chwilę do gorącej wody – ułatwi to wybicie deseru na talerzyki wyściełane truskawkami.
Deser (z francuskiego nazywany parfait) posypać posiekanymi pistacjami i udekorować listkiem melisy cytrynowej. Od razu podawać.Źródło: Życie na gorąco