Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Cytrynowe babeczki"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 45
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 332
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1181
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 45
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 332
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1181
Składniki
Z mąki pszennej, 3 łyżek cukru, 1/2 masła, 1 jajka i 2 łyżek zimnej wody zagnieć ciasto. Schładzaj je 30 minut. Potem rozwałkuj. Wytnij 12 kółek. Foremki posmaruj tłuszczem, oprósz mąką, wylep ciastem. Piecz 30 minut w temp. 200°C.
Z cytryn wyciśnij sok. Pozostałe 4 jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Sok cytrynowy wymieszaj z 2 szklankami wody i 20 dag cukru. Dodaj resztę masła i zagotuj.
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z niewielką ilością wody, wlej do gotującego się płynu i gotuj minutę.
Wszystkie żółtka (w sumie 6) wymieszaj z 2 łyżkami wody, połącz z gorącym kremem. Rozsmaruj go na spodach. Wstaw na godzinę do lodówki. Białka ubij z resztą cukru. Porcje bezy wyciśnij na każdą tartaletkę. Zapiekaj jeszcze 5-8 minut w temp. 225°C.Źródło: Naj