Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Borówkowy śmietankowiec"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 46
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 333
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1183
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 46
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 333
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1183
Składniki
Wafelki zetrzyj na tarce o grubych otworkach albo krótko zmiksuj w blenderze. Masło stop, podgrzewając w rondelku, przestudź. Czekoladę, podobnie jak wafelki, zetrzyj na tarce o dużych otworkach, połowę odłóż do posypania gotowego torciku. Wafelki wymieszaj z pozostałą czekoladą i przestudzonym masłem. Masą wylep spód tortownicy. Wstaw ją na 20 min do lodówki, by masa zastygła.
Żelatynę rozpuść w 1/2 szkl. gorącej wody, lekko ją przestudź. Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem, kwaśną śmietaną i połową opłukanych, osuszonych borówek amerykańskich. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno mikserem. Dodaj do masy, wymieszaj łyżką. Na koniec wlej przestudzoną, ale wciąż płynną żelatynę i dodaj pozostałe borówki amerykańskie. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj łyżką.
Masę wyłóż na zastudzony wafelkowy spód. Wyrównaj wierzch torciku i wstaw go do lodówki na min. 3 godz. Gdy masa zacznie tężeć, posyp torcik odłożoną startą białą czekoladą.Źródło: Tina