Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bakłażany w sosie pomidorowym"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 311
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1147
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 164
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 311
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1147
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 164
Składniki
ok. 90 minut
Bakłażany umyć, pokroić w ćwiartki. Aby pozbyć się posmaku goryczki, posolić je i odstawić na durszlak do ocieknięcia na pół godziny, a następnie opłukać i wysuszyć je papierowym ręcznikiem. Cebulę obrać i pokroić w plastry, papryczkę posiekać.
Ząbki czosnku zmiażdżyć trzonkiem noża, posiekać i rozetrzeć z solą. Zeszklić na oliwie czosnek, cebulę oraz papryczkę chili. Dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem, smażyć kilka minut. Pod koniec smażenia dodać sok z cytryny i ocet winny.
Ułożyć ćwiartki bakłażanów skórką w bok w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Polać sosem pomidorowym, oprószyć posiekaną natką pietruszki. Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C. Udekorować majerankiem.Źródło: Twoje Imperium