Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babka z niespodzianką"
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1103
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 149
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 245
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1103
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 149
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 245
Składniki
Przygotuj rozczyn z drożdży, odrobiny mąki i cukru oraz ciepłego mleka. Gdy wyrośnie, połącz go z resztą mąki i cukru, 2 jajkami oraz rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto drożdżowe. Odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Biały ser zmiksuj z 2 żółtkami oraz cukrem waniliowym. Dodaj ubite białka, masę podziel na pół. Do jednej dodaj saszetkę kawy cappuccino, do drugiej garść rodzynek. Wymieszaj.
Ciasto podziel na 3 porcje, rozwałkuj na placki. Jeden posmaruj serkiem z rodzynkami. Zwiń w rulon i ułóż w dużej formie do babek (o pojemności 2,5 l). Na drugi placek nałóż gotową masą makową z puszki. Również zwiń i ułóż na roladzie z serem, dociśnij.
Ostatni placek drożdżowy posmaruj masą cappuccino. Ułóż na roladzie makowej. Ponownie odstaw całość do wyrośnięcia. Piecz godzinę w temp. 175 st. Gotową babę dowolnie ozdób.
Czas ok. 60 min; porcja – 320 kcal, cena 2 zł.
Kolor ciasta zależy przede wszystkim od żółtek. Jeśli były blade, babka też nie uzyska apetycznej barwy. By to zmienić, możesz jednak wsypać do ciasta szczyptę kurkumy lub żółtego barwnika spożywczego.
. Masę makową możesz zastąpić powidłami śliwkowymi lub konfiturami z wiśni.Źródło: Świat kobiety