Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babciny makowczyk z bakaliami"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 45
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 329
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1176
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 45
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 329
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1176
Składniki
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, 2 łyżkami podgrzanego mleka i 2 łyżkami mąki, wymieszać, przykryć ściereczką, potrzymać w cieple do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem, aromatem i szczyptą soli.
Mąkę przesiać, dodać rozczyn, ciepłe mleko, puszyste żółtka, roztopione i wystudzone masło. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia, rozwałkować na prostokąt.
Mak gotować, aż zmięknie. Osączyć, dwukrotnie zemleć w maszynce.
Bakalie namoczyć w gorącej wodzie z dodatkiem rumu. Kiedy zmiękną, osączyć, połączyć z wystudzonym makiem, miodem, cukrem, aromatem i masłem. Dodać białka ubite na sztywno. Na cieście rozprowadzić masę makową, zwinąć jak roladę, piec 30-40 minut w temp. 180°C.
ok. 115 minut.Źródło: Twoje Imperium