Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żuchel to charakterystyczny dla Kaszub i województwa pomorskiego placek ziemniaczany z kawałkami boczku lub słoniny. Dawniej pieczony był głównie jesienią i zimą jako danie rozgrzewające.
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 34
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 87
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 34
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 87
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Składniki
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, najlepiej o grubych oczkach. Odsącz je z nadmiaru wody i przełóż do dużej miski. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Boczek pokrój w kostkę. Zeszklij go na patelni bez dodatku oleju. Pod koniec zwiększ moc, aby lekko się zarumienił. Odłóż łyżkę skwarków, a resztę dodaj do ziemniaków, odsączając z tłuszczu.
Wymieszaj boczek z ziemniakami. Wysmaruj keksówkę lub inną prostokątną formę masłem. Wlej masę ziemniaczaną, a na wierzch zetrzyj masło.
Piecz żuchel w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około półtorej godziny. Około 20 minut przed zakończeniem pieczenia, wysyp boczek na wierzch.