Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kocham zrazy. Kojarzą mi się ze Śląskiem gdzie w dzieciństwie spędzałam wakacje u rodziny. Kluchy, zrazy i wiele innych śląskich potraw i ich wspomnienie przywołuje uśmiech na twarzy :)
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 46
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 333
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1183
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 46
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 333
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1183
Składniki
Kotlety rozbijamy mocno tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy. W misce mięso mieszamy z majerankiem, solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem kiszonym. Na rozbite kotlety kładziemy przygotowany farsz, dokładnie zwijamy ( możemy użyć nici kuchennych). Obsmażamy na rozgrzanym oleju i przekładamy do garnka. Na pozostałym tłuszczu smażymy drobno posiekaną cebulę. Przekładamy do zrazów. Zalewamy ok. 0,5 litra wrzątku, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą i słodką. Gdy mięsko będzie miękkie robimy zasmażkę z mąki i oleju. Wlewamy do całości i energicznie mieszamy. Zagotowujemy. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami bądź kluskami śląskimi.