Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W 503. odcinku programu „Ewa Gotuje” na drugie danie pojawiły się ziemniaki po irlandzku. To nic innego jak kartofle zapiekane z boczkiem i dojrzewającym serem żółtym cheddar. Pyszna potrawa świetnie rozgrzewa i naprawdę dobrze syci.
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1097
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 149
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 243
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1097
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 149
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 243
Składniki
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na suchej patelni.
Ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować w mundurkach. Przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć. Miąższ przełożyć do miski. Dodać śmietanę, boczek oraz pokrojony w kostkę ser cheddar (trochę zostawić). Dorzucić posiekany szczypiorek. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i nałożyć do wydrążonych ziemniaków. Umieścić w naczyniu żaroodpornym.
Piec przez 15 minut w temp. 180 st. C. Po tym czasie posypać serem startym na dużych oczkach i zapiekać jeszcze przez kilka minut - aż ser się roztopi.
Podawać na ciepło z mixem sałat, cebulą, pomidorkami koktajlowymi i sosem winegret.