Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka zapiekanka z tego co miałam pod ręką.
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 41
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 327
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1170
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 41
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 327
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1170
Składniki
Makaron ugotować al dente.
Kurczaka pokroić, posypać przyprawą i usmażyć na oliwie. Przełożyć na talerz. Na pozostałym tłuszczu poddusić warzywa. Następnie kurczaka wymieszać z warzywami i dodać sos pomidorowy. Wszystko razem poddusić.
W osobnym garnku poddusić szpinak i odparować z nadmiaru wody.
Zrobić sos beszamelowy: rozpuścić łyżkę masła, dodać mąkę. Kiedy straci smak surowizny, dodać mleko. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie dodać szpinak.
Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą. Na dno wyłożyć połowę makaronu, następnie kurczaka z warzywami i resztę makaronu. Polać wszystko sosem szpinakowym. Zapiekać ok 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po tym czasie położyć na wierzch plastry sera i zapiekać jeszcze 10 min.