Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron zapiekany z indykiem i warzywami to smaczne i sycące danie, które możemy do woli urozmaicać dodatkami. Ja oprócz tradycyjnych warzyw korzeniowych dorzuciłam kilka suszonych pomidorów i natkę pietruszki. Zapiekanka bardzo dobrze smakuje także z dodatkiem kukurydzy lub podsmażonego pora.
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 30
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 322
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1164
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 202
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 30
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 322
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1164
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 202
Składniki
Składniki marynaty mieszamy. Filet z indyka kroimy w kostkę, obtaczamy w marynacie i odkładamy do lodówki co najmniej na godzinę.
Marchew i pietruszkę kroimy w plastry i gotujemy na półtwardo w 200 ml wody.
Indyka podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu do białości, a następnie dodajemy na patelnię ugotowane warzywa wraz z wywarem. Całość dusimy 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojone suszone pomidory i posiekaną natkę pietruszki.
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, mieszamy z indykiem oraz warzywami i przekładamy do formy wysmarowanej masłem. Ser żółty kroimy w wąskie paski i układamy na makaronie. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 15 -20 minut w 160 st. C, do stopienia sera żółtego.