Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka gajowego - z kaszą i grzybami"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 18
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 311
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1140
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 161
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 18
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 311
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1140
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 161
Składniki
Cebulę obierz, drobno posiekaj. Marchewki oczyść, potnij w cienkie półplasterki lub grubsze wiórki. Rozgrzej masło, najlepiej klarowane. Wrzuć cebulę i marchew. Wlej ocet, wymieszaj. Dopraw suszonymi ziołami, papryką, solą i pieprzem. Dodaj grzyby, podlej 2-3 łyżkami wody i duś pod przykryciem około 15 minut.
Kaszę wypłucz dobrze pod bieżącą wodą. Ugotuj ją na półtwardo w osolonej wodzie. Do gotującej się kaszy możesz ew. wrzucić listek laurowy i 2-3 kuleczki ziela angielskiego.
Podgotowaną kaszę odcedź i wymieszaj z duszonymi grzybami. Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, przykryj folią aluminiową i zapiekaj około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C.
Z boczniakami
Jeśli nie masz grzybów leśnych, wykorzystaj boczniaki. Wystarczy je pokroić na grube paski, posolić i podsmażyć na maśle.Źródło: Naj