Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak dla mnie, nie mi nic lepszego od własnoręcznie lepionych pierogów.
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1095
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 149
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 242
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1095
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 149
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 242
Składniki
CIASTO PIEROGOWE: Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić dołek, wbić jajko, posolić, dodać oliwę, wyrabiać ciasto, dolewając wodę. Gładkie, elastyczne ciasto owinąć w ściereczkę, zostawić na kilkanaście minut by "odpoczęło". Po tym czasie cieniutko rozwałkować ciasto, wykrawać krążki, nakładać farsz i zlepiać pierogi.
FARSZ DO PIEROGÓW WŁOSKICH ZE SZPINAKIEM: Umyty szpinak ułożyć na sicie, sparzyć, odsączyć, posiekać. Na patelni stopić margarynę, przesmażyć mięso, dodać szpinak i chwilkę smażyć, mieszając. Przestudzić, dodać utarty z solą czosnek, pieprz, gałkę muszkatołową, sok z cytryny, dokładnie wymieszać.
Ugotowane pierogi ułożyć w żaroodpornym półmisku, posypać tartym parmezanem, polać stopionym masłem i zapiec w piekarniku.