Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wyśmienita tarta z kurkami"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 42
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 328
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1171
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 42
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 328
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1171
Składniki
Do przesianej mąki wsyp sól, wymieszaj. Dodaj pokrojone w małe kawałki masło, jajko, szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 min. Schłodzonym ciastem wyłóż dno oraz boki formy do tarty. Spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli lub grochu. Piecz 15 min w temp. 180°C. Usuń papier i piecz jeszcze ok. 5 min.
Kurki oczyść z igliwia i pias ku. Umyj, kilkakrotnie zmieniając wodę a następnie osusz. Mniejsze pozostaw w całości, a większe sztuki przekrój na pół. Cebulkę pokrój w talarki.
Szczypior opłucz, osusz, posiekaj. Ser żółty zetrzyj na tarce na małych ocz kach. Papryczkę pokrój w talarki.
Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulkę. Smaż ok. 3 min często mieszając. Następnie dodaj kurki, smaż na średnim ogniu ok. 10 minut, aż odparuje cała woda. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, przestudź. Do miski wbij jajka, dodaj śmietankę oraz starty ser, zmiksuj. Dopraw solą oraz pieprzem.
Na podpieczonym spodzie rozłóż kurki, posyp posiekanym szczypiorem i papryczką. Całość zalej masą jajeczną.
Piecz ok. 10 minut w temperaturze 160°C.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 450 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie