Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pachnące przyprawami, lekko pikantne, słodkawe od kokosa i kwaskowe od tamaryndowca wegetariańskie curry z mini bakłażanem i orzeszkami ziemnymi. To prawdziwy raj dla podniebienia, polecam
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1113
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 150
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 247
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1113
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 150
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 247
Składniki
Bakłażany naciąć wzdłuż, oprószyć solą, odstawić na około 15 minut
Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na suchą patelnię razem z orzeszkami ziemnymi. Prażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez 4-5 minut. Zmniejszyć ogień, dodać wiórki kokosowe, kmin rzymski i mieloną kolendrę. Podgrzewać do momentu, aż kokos zacznie brązowieć. Zdjąć z ognia, dodać pastę z tamaryndowca, kurkumę, chili i cukier. Całość przełożyć do blendera, zmiksować na gęstą pastę (w razie potrzeby dodać chlust wody).
Bakłażany osuszyć papierowym ręcznikiem, w środek każdego włożyć po łyżeczce pasty. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić liście curry i nadziane bakłażany. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony. Następnie dodać resztę orzechowej pasty, wsypać łyżkę przyprawy Madras curry, wlać około 3/4 szklanki gorącej wody i dusić na małym ogniu przez około 15 minut. Podawać z ryżem.