Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Udka z tymiankiem i chili z pomarańczami na ostro"
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 140
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 237
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 140
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 237
Składniki
Sposób przyrządzenia: Udka umyj i osusz. Papryczkę rozetnij na pół, starannie usuń pestki i drobniutko posiekaj. Udka natrzyj solą, tymiankiem, słodką papryką i posiekaną papryczką.
Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Dwie pomarańcze obierz i pokrój na drobne kawałki.
Udka włóż do woreczka do pieczenia. Dodaj również pokrojone pomarańcze i czosnek. Szczelnie zamknij woreczek i włóż go do piekarnika. 4 Piecz około 40-45 minut na termoobiegu w temperaturze 200°C. Jeśli nie masz takiej funkcji w swojej kuchence, to przynajmniej raz obróć woreczek na drugą stronę, żeby mięso się równomiernie opiekało.
Upieczone udka wyjmij z woreczka. Płyn pieczeniowy wraz z cząstkami pomarańczy i czosnku przelej przez sitko i przetrzyj.
Udka ułóż na sałacie z plastrami pomarańczy. Sos wlej do sosjerki.
40 minut • Porcja 260 kcal • Koszt porcji ok. 3,10 zł • Przepis dla 4 osóbŹródło: Kobieta i życie