Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczyste udka ze słodką skórką. Gorczyca miło chrupie między zębami :)
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 45
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 332
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1178
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 45
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 332
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1178
Składniki
Kawałki kurczaka umyj, dokładnie osusz i zrób na nich ukośne nacięcia.
Oba rodzaje musztardy i miód wymieszaj razem ze sobą. 3/4 mieszanki nasmaruj górną część mięsa (ta ze skórką) tak, aby dostała się do wnętrza nacięć. Odstaw na bok.
Obrane i opłukane ziemniaki pokrój na cienkie plastry. Gotuj je na parze przez 5 minut (lub w osolonej wodzie, lecz potem dobrze je osusz). Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem (wystarczy jedna łyżka), ułóż w nim ziemniaki (warstwa nie powinna być grubsza niż 5 cm), lekko posól. Na ziemniakach ułóż kawałki kurczaka skórką na dół, wyłóż na nie resztę marynaty. Dopraw pieprzem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 C i piecz przez 60 minut. Po 20 minutach pieczenia przewróć mięso na drugą stronę. Po upływie czasu pieczenia zwiększ temperaturę o 20 C i piecz przez 10 minut, aż mięso się ładnie przyrumieni. !! Smacznego !! ;)