Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Francuska tarta to swego rodzaju alternatywa dla pizzy. Przygotowuje się ją z zupełnie innego ciasta, ale – podobnie jak w przypadku włoskiego specjału – mogą znaleźć się w niej niemal dowolne składniki. Takie, które najbardziej lubimy albo akurat mamy w domu. Tarta z mięsem mielonym i warzywami to tylko jeden z wielu możliwych wariantów tego dania.
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 45
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 333
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1183
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 45
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 333
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1183
Składniki
Zagnieć wszystkie składniki na ciasto (możesz też wymieszać je mikserem z hakami). Uformuj z ciasta kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż na co najmniej pół godziny do lodówki.
Pokrój drobno cebulę i żółtą paprykę. Usmaż do miękkości na niewielkiej ilości oleju. Przełóż warzywa do miseczki (lub użyj innej patelni) i usmaż mięso z dodatkiem sproszkowanej papryki. Połącz z cebulą i żółtą papryką. Dodaj do nich posiekane liście szpinaku i drobno pokrojone suszone pomidory.
Przeciśnij przez praskę czosnek. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach żółty ser. Połowę roztop w rondelku (na wolnym ogniu) w śmietanie. Wymieszaj z czosnkiem, dopraw oregano, pieprzem i solą. Zdejmij rondelek z ognia i wbij do masy śmietanowo-serowej jajka. Dokładnie wymieszaj i połącz z mięsem i warzywami.
Rozwałkuj kulę ciasta na okrągły placek. Wyłóż nim formę na tartę (o średnicy 26-28 cm). Przełóż do formy farsz i równomiernie go rozprowadź. Posyp z wierzchu resztą tartego sera. Wstaw tak przygotowaną tartę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 30-40 minut.