Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta z jajkami i szynką"
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1108
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 149
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 245
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1108
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 149
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 245
Składniki
Do przesianej mąki dodaj sól i pokrojone w kostkę zimne masło, posiekaj. Następnie dodaj wodę, wyrób gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą, wstaw do lodówki na ok. 60 minut.
Schłodzone ciasto ułóż na stolnicy lub blacie podsypanym mąką, rozwałkuj na okrągły placek nieco większy niż forma. Ciasto przełóż do natłuszczonej formy i uformuj wysoki rant. Wstaw do lodówki na ok. 30 min. Spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli lub grochu. Piekarnik nagrzej do 180°C, wstaw formę z ciastem na 5 minut. Po tym czasie usuń papier, piecz kolejne 5 minut. Przestudź.
Szczypiorek drobno posiekaj. Szynkę pokrój w kostkę. Do miseczki wbij 4 jajka, rozmąć. Dodaj śmietanę, starty ser, pokrojoną szynkę oraz szczypiorek, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Masę wylej na podpieczony spód. Na wierzch wbij pozostałe jajka. Piecz ok. 30 min w temperaturze 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 360 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie