Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurki to grzyby cenione za wspaniały, owocowo-korzenny aromat i wyrazisty, lekko pieprzny smak. Są doskonałą bazą do sosu, który można wykorzystać na wiele sposobów. Pasuje do duszonego mięsa, włoskich makaronów, zapiekanek, swojskiej kaszy… Jeśli lubisz grzyby, z pewnością pokochasz najprostszy sos kurkowy ze śmietaną i znajdziesz dla niego mnóstwo zastosowań. Sezon kurkowy w pełni! Masz czas na wiele eksperymentów.
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 14
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 303
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1131
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 154
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 14
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 303
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1131
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 154
Składniki
Dołóż na patelnię resztę masła, a gdy się rozpuści, dodaj kurki. Smaż nadal przez kilka minut. Gdy grzyby się zarumienią, zalej zawartość patelni śmietaną i dodaj natkę pietruszki. Zamieszaj. Duś jeszcze przez chwilę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Włóż kurki do miski, zasyp solą i zalej świeżo przegotowaną wodą. Delikatnie zamieszaj łyżką i pozostaw na chwilę w misce. Wszystkie zanieczyszczenia (piasek, ziemia) powinny opaść z grzybów na dno miski. Ostrożnie wyłów kurki łyżką cedzakową i osusz na papierowym ręczniku. Tak przygotowane grzyby możesz pokroić na mniejsze kawałki lub pozostawić w całości.
Pokrój dość drobno cebulę, posiekaj czosnek. Zeszklij cebulę na patelni na połowie ilości masła klarowanego (na palniku o średniej mocy). Pod koniec dodaj czosnek.
Dołóż na patelnię resztę masła, a gdy się rozpuści, dodaj kurki. Smaż nadal przez kilka minut. Gdy grzyby się zarumienią, zalej zawartość patelni śmietaną i dodaj natkę pietruszki. Zamieszaj. Duś jeszcze przez chwilę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.