Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Śniadaniowa marmolada z pomarańczy"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 47
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 333
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1184
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 47
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 333
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1184
Składniki
Wyszoruj pomarańcze i cytrynę. Przekrój je na pół, a potem na cienkie plasterki. Umieść w szklanej lub ceramicznej misce. Zalej litrem wody, przykryj folią spożywczą i odstaw na noc.
Przełóż cytrusy razem z wodą do dużego garnka. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i przykryj. Gotuj przez godzinę albo do momentu, aż skórka zmięknie. Dodaj cukier i mieszaj przez 5 minut, by całkowicie się rozpuścił.
Następnie podkręć ogień i doprowadź do wrzenia. Gotuj bez przykrycia 15 minut, aż marmolada zgęstnieje. Odstaw na 5 minut i nakładaj do słoików. Zakręcaj jeszcze ciepłe.
Czas przygotowania: ok. 1 godziny 40 minut • porcja: 530 kcal • koszt: ok. 2 zł • dla 6 osób.Źródło: Olivia