Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna, delikatna ryba z duszonym porem
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 19
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 311
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1141
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 162
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 19
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 311
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1141
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 162
Składniki
Pora oczyścić, przekroić wzdłuż na pół, pokroić w plasterki. W rondelku rozgrzać połowę masła, wrzucić por i dusić na niewielkim ogniu przez 6-8 minut. Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Stopniowo wlewać mleko, ciągle mieszając aby nie powstały grudki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Rybę lekko oprószyć solą. Na patelni rozgrzać olej, położyć filety łupacza skórą do dołu. Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut, aby skórka była chrupiąca i rumiana. Po tym czasie filety odwrócić na drugą stronę, dodać pozostałą część masła i sok z cytryny, patelnię zdjąć z ognia i zostawić na 2-3 minuty.
Usmażoną rybę podawać na warstwie sosu porowego.