Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab kowalowej jest inspirowany potrawą o nazwie „jägerschnitzel” oznaczający „sznycel myśliwski”, bardzo popularny w Niemczech i Austrii. Duszone pieczarki nadają niebywałego smaku kotletom, a zapieczony ser podkręca całość. Podawaj ten schab na rodzinny obiad w towarzystwie ziemniaków z wody i sałatki z ulubionych warzyw.
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 21
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 316
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1156
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 182
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 21
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 316
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1156
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 182
Składniki
Przygotuj trzy talerzyki. Do pierwszego wsyp mąkę, sól, wędzoną paprykę i czarny pieprz. W drugim talerzu wbij jajka i roztrzep. Do trzeciej miseczki wsyp bułkę tartą, czosnek granulowany, sól i pieprz.
Odetnij tłuszcz z mięsa i pokrój na plastry, a następnie rozbij tłuczkiem do mięsa. Każdy kotlet lekko obtocz w mące, strzepując nadmiar. Następnie zanurz w jajku i bułce tartej. Rozgrzej olej na dużej patelni i smaż sznycle przez 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią. Układaj kotlety do garnka i zamknij pokrywką, aby nie stracić ciepła.
W garnku albo na patelni rozpuść masło i podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i duś do miękkości przez kilka minut. Dopraw pieprzem, solą i octem balsamicznym. Zetrzyj ser na tarce o dużych oczkach.
Ułóż sznycle na dużej blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Na kotlety wykładaj duszone pieczarki z cebulą i posyp startym serem. Piecz schab w piekarniku 10 minut w 180°C, aż ser się rozpuści. Podawaj od razu.