Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
tradycyjne ruskie pierożki które możemy dzieciom podać na słodko
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 30
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 322
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1163
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 200
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 30
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 322
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1163
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 200
Składniki
Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę,odstawić do wystygnięcia. W tym czasie kroimy słoninę i cebulę na drobną kostkę. Na gorącą patelnię wrzucamy słoninę a jak wytopi się to dodajemy cebulę i lekko podsmażamy. Do wystygniętych ziemniaków dodajemy ser który także możemy przepuścić przez praskę i dokładnie mieszamy dodając do smaku soli i pieprzu. Na końcu dodajemy lekko przestygnięty wytopiony tłuszcz z cebulką i mieszamy farsz.
Ja ciasto pierogowe robię tylko z mąki ( 0,5 kg.) i ciepłej wody dajemy tyle by wyszło elastyczne ciasto na pierogi ale jak kto woli to może dodać także jedno jajo.
Następnie ciasto pierogowe wałkujemy (podsypując odrobiną mąki) tak by nie było za cienkie. Wykrawamy szklanką krążki na to nakładamy farsz i lepimy pierożki. Wrzucamy do osolonego wrzątku a jak pierożki wypłyną to gotujemy jeszcze chwilkę i wyciągamy łyżką cedzawkową ,przelewamy zimną wodą. Podajemy polane roztopionym masełkiem i posypujemy cukrem oraz cynamonem,a jak kto nie lubi cynamonu to zwyczajnie okraszamy słoniną i cebulką bądź polewamy śmietanką na słodko.
SMACZNEGO