Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rolada indycza z pieczarkami"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 313
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1151
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 166
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 313
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1151
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 166
Składniki
Mięso umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem natnij głęboko wzdłuż, ale nie przecinaj do końca, aby mięso dało się rozłożyć jak książka. Następnie przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij drewnianym tłuczkiem, formując prostokątny płat. Oprósz solą, pieprzem oraz mieloną papryką, zwiń w rulon, włóż do lodówki na 2-3 godziny.
Pieczarki umyj (nie musisz ich obierać) i pokrój w plasterki. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Na patelni roztop masło. Wrzuć cebulę, zeszklij, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj pieczarki, smaż tak długo, aż odparuje z nich cały płyn.
Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowany farsz rozsmaruj na płacie mięsa. Następnie zroluj go i obwiąż bawełnianą nicią lub sznurkiem.
Żaroodporne naczynie posmaruj olejem, ułóż w nim roladę. Piekarnik rozgrzej do 220°C. Wstaw mięso, piecz ok. 15 min. Następnie zmniejsz temp. do 180°C i piecz jeszcze około 30 minut. Przed krojeniem upieczone mięso odstaw na 10 minut, by „odpoczęło”. Podawaj na ciepło lub zimno.Źródło: Świat i Ludzie