Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wymaga to risotto szczególnego nakładu pracy. W pewnym momencie robi się samo :) Fajny pomysł na obiad po pracy.
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 137
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 232
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 137
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 232
Składniki
Rozgrzałam masło na patelni i wyłożyłam pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Obsmażyłam z każdej strony i równocześnie dodałam paprykę pokrojoną w kostkę, cebulę i posiekany czosnek. Chwilę wszystko smażyłam i dodałam zielony groszek. Podlałam bulionem i dolałam wino. Dodałam szczyptę pokruszonego szafranu. Dosypałam ryż. Dodałam 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszałam. Gotowałam do momentu aż ryż wchłonął płyny tak ok. 15 - 20 minut.
Kiedy wchłonął ryż bulion i wino przykryłam pokrywką i odstawiłam na 15 minut by wszystko naszło smakiem. Przed podaniem oprószyłam natką pietruszki.
Notatki: * miałam groszek konserwowy odsączony z zalewy, może być mrożony bądź świeży w sezonie * miałam wino białe półwytrawne * nie soliłam i nie przyprawiałam niczym, ponieważ bulion sam w sobie miał już te smaki. Miałam bulion drobiowy * zamiast koncentratu pomidorowego można dodać pokrojonego w kostkę dużego pomidora