Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Quiche z serem, rukolą i boczkiem"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 313
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1151
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 165
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 313
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1151
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 165
Składniki
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Dodaj sól, wiórki masła oraz wodę i szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na ok. 30 min.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno i boki formy do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli lub grochu. Piekarnik nagrzej do 180°C, wstaw formę z ciastem na 10 minut. Po tym czasie usuń papier, piecz 5 minut. Przestudź.
Rukolę opłucz pod bieżącą wodą, osusz. Boczek pokrój w paski lub niezbyt dużą kostkę. Przesmaż na patelni. Do miseczki wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Dodaj śmietanę, starty ser oraz wystudzony boczek, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Na podpieczonym spodzie rozłóż rukolę i zalej masą śmietanową. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 200°C.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 420 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie