Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pizza ziemniaczana fantazja"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 313
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1153
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 170
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 313
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1153
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 170
Składniki
Ziemniaki tłukę, dodaję drożdże, mieszam. Dodaję obie mąki, jajko, olej, przyprawy, zagniatam ciasto. Przykryte odstawiam do wyrośnięcia. Pieczarki kroję w plasterki i podsmażam na maśle, dodaję pomidory, doprawiam solą i pieprzem, smażę, aż odparuje woda. Studzę.
Gdy ciasto podrośnie, rozwałkowuję je na placek o gr. ok. 1 cm. Układam go na pergaminie na kratce z piekarnika. Ser ścieram na tarce o grubych oczkach, połową posypuję środek placka, zostawiam wolny brzeg 2-3 cm.
Na ser wykładam pieczarki, na nie cebulę pokrojoną w piórka i resztę sera. Wolny brzeg ciasta zawijam do środka i lekko przyciskam widelcem. Pizzę piekę ok. 25 min w temp. 200°C.
70 min • Porcja 290 kcal • Koszt porcji ok. 2 zł • Przepis na 6-8 porcji
Pizzę serwuję z keczupem, sosem czosnkowym albo pietruszkowym. Iwona Cieplik z MiliczaŹródło: Kobieta i życie