Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pikantna lazania z indykiem"
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1113
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 150
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 247
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1113
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 150
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 247
Składniki
W rondlu rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę z czosnkiem. Dodaj indyka i przyprawy, wymieszaj, smaż chwilę i wlej bulion. Duś ok. 20 minut, dodaj koncentrat pomidorowy i potrzymaj na ogniu jeszcze ok. 3 minut. Możesz dolać trochę wody, by sos był nieco rzadszy (potem wodę wchłonie makaron).
Beszamel: w małym rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę i starannie rozmieszaj. Pogotuj chwilę, dolej część mleka, rozmieszaj i wlej resztę, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Dodaj przyprawy.
Przygotuj naczynie żaroodporne, na dnie ułóż warstwę mięsa, połóż płat makaronu i polej go sosem. Powtarzaj, aż do wyczerpania składników. Ostatnie dwie warstwy powinien tworzyć płat makaronu i beszamel.
Przykryj i piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Na koniec zdejmij pokrywkę i piecz 5 minut, by zrumienił się beszamel.
• 60 minut • dla 4 osób • cena ok. 25 złŹródło: Show