Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pietruszkowa golonka"
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1103
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 149
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 245
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1103
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 149
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 245
Składniki
Golonkę opal, oczyść, umyj i włóż do miseczki. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj. Trochę natki i skórki cytrynowej odłóż do dekoracji, resztą posyp mięso.
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, wymieszaj z bulionem. Polej golonkę. Dodaj ziele angielskie oraz pieprz. Wrzuć pokruszone listki laurowe.
Miseczkę przykryj i wstaw do lodówki na 8 godzin. W czasie marynowania golonkę kilka razy obracaj.
Zamarynowaną golonkę wyjmij. Marynatę przecedź, wymieszaj z koncentratem. W brytfance rozgrzej 1/2 oleju, zrumień na nim mięso. Podlej odrobiną marynaty. Posyp solą oraz pieprzem.
Duś pod przykryciem godzinę. W czasie duszenia dolewaj marynatę.
Szalotki i marchewki obierz, pokrój na kawałeczki. Łodygi selera oczyść, odetnij listki, potnij na kawałki. Warzywa usmaż na pozostałym oleju. Oprósz solą i pieprzem.
Mięso udekoruj natką i skórką z cytryny. Podawaj z jarzynką.Źródło: Naj